Pierre LeBaux

Pierre se podílí na pluginu The SEO Framework, který běží na více jak 100 000 stránkách. A to zdarma! Co vše znamená tvořit SEO plugin a kam se SEO vyvíjí? O to a další „drobnosti“ se s Vámi tento sympatický chlapík podělí už tuto sobotu!

Proč jste se rozhodli pro WordCamp Praha?

Pretože mi pražský WordCamp pred 4 rokmi úplnou náhodou zmenil život. Trochu as rozpíšem, keďže WordPress je o tom blogovaní. Ak len chcete vedieť, o čom bude moja prednáška, skočte na otázku číslo 2.

Písal sa rok 2016 a podobne ako Vladimír Smitka som bol ajťák, čo prerástol do marketingu. Bolo bežné, že som sa jeden deň modlil k MacBooku nech sa pripojí k tlačiarni… a na druhý deň som robil typický malý WordPress webík s eshopom, platobnou bránou, SEOm, nejakou tou analytikou a sliderom s 30 animáciami. Všetko v 4 jazykoch, na vlastnom serveri. A hlavne bezpečne, rýchlo a lacno. A tie Facebooky tiež.

WordPress umožňuje bežným ľudom robiť relatívne komplexné projekty a byť svojim pánom. Tie prvé weby a experimenty často vyzerajú ako keď sa niekto snaží postaviť IKEA nábytok bez návodu… ale sú vaše. A plnia svoju funkciu. Pričuchnete si k open source, základom programovania. Veľa ľudom to naštartovalo kariéry. Je to úplne iné ako korporát.

Môžete začať podnikať, rozbehnúť nápad a mať svoje miesto na Internete. Táto sloboda pre mňa bola vždy najväčší magnet. Chcel som do toho viacej preniknúť a na to nie je nič lepšie ako spoznať komunitu.

Vladislav Musílek vtedy vyhlásil súťaž o lístok a ja som vyhral. Tak som išiel. Neočakával som žiadne zázraky od komunitného eventu zameraného na redakčný systém. V tej dobe som robil pre jednu z najlepších eventových agentúr v ČR, takže som mal s čím porovnávať.

Samozrejme organizátori mi vybili sklíčka na okuliaroch. Nie je ťažké poznať, keď niekto niečo robí s láskou, nie s vidinou zisku.

To najlepšie boli samozrejme ľudia. Účastníci, prihovorte sa k ostatným. Nie len ku speakerom. Ja som z publika spoznal Adama Laitu, ktorý sa od tej doby potiahol pražský WC o ďalšie dve úrovne hore. Už 4 roky mu dlžím fľašku rumu, tak som si povedal, že je na čase sa vrátiť na miesto činu a odškrtnúť to z todo listu.

Atmosféra pražského WC priťahuje aj ľudí, čo robia úplne iné veci ako WP. Ja som napríklad spoznal Vítka Ježka, čo založil skvelý projekt Rekola. Dokonca mi aj ponúkol prácu. Takže pokiaľ ešte nemáte lístok a ste 50/50 či ísť na tohtoročný WordCamp, úprimne odporúčam prísť.

To bolo pred 4 rokmi.

Bolo mi jasné, že chcem pracovať full-time s WP. V tej dobe sa jeden bláznivý Holanďan rozhodol postaviť plugin konkurujúci najväčším pluginom vôbec, The SEO Framework. Hovoril som si, že by mohol potrebovať markeťáka a tak som sa k nemu pridal.

Teraz sa vraciam na miesto, kde to všetko začalo, tentokrát už ako člen ostrieľaného vývojarského tímu. Naučili sme sa hromadu tvrdých lekcií o podnikaní vo WP, užívateľoch a hlavne o SEO. Moc ďakujem organizátorom, že nás vybrali. Je to po prvé, kde s The SEO Framework vystúpime.

O čem bude tvá přednáška?

Časťou mojej práce je sledovať zmeny v SEO, čo v praxi znamená tráviť 2-3 hodiny denne na Twitteri a čítaním článkov. Potom riešime, či tie zmeny ovplyvnia užívateľov nášho SEO pluginu, či musíme niečo doprogramovať alebo zmeniť.

Úprimne? Tých informácií je strašne moc a väčšina je šum. Občas mi to príde ako zámer, aby SEO experti mohli hovoriť aké je to všetko zložité. Google to vyhovuje, lebo môžu v tom hluku prepašovať desiatky malých zmien, ktoré slúžia im a nie tak úplne vlastníkom webov.

Ak spravujete pre niekoho web a má zároveň Google My Business (alebo AdWords), zamestnanci Google vašim klientom priamo začnú volať a ponúkať im SEO. To sa už deje v USA. Mne nepríde moc cool, že Google vlastní vyhľadávanie a zároveň ľudia s emailom @google.com oslovujú vlastníkov malých webov a firiem.

Takýchto chuťoviek je viac. Na tomto WordCampe bude prednáška o tom aký je Google AMP skvelý. Odo mňa budete počuť prečo si myslím, že je to rakovina ktorá ohrozuje slobodný Internet, takže aj WordPress.

Nebojím sa hovoriť o nepríjemných témach. Som hrdí, že sme nezávislí vývojári. Neprišli sme do Prahy nič predávať, cieľom mojej prednášky je vám pomôcť s problémami, ktoré žiadny SEO plugin nevyriešiť nemôže ani keby chcel.

Proč by lidé měli přijít?

Chcel by som, aby typický malý český WordPressák s 1000 problémami a 1 rozpočtom zorientoval v SEO. Spomeniem najlepšie SEO nástroje zadarmo a kde sa oplatí zaplatiť. Zároveň si povieme, čo robiť nemusíte (a užívatelia s tým stále strácajú čas).

Jak to funguje se SEO pluginem, stačí jej nainstalovat a uživatel má poté vyhráno?

SEO pluginy globálne hrajú malú úlohu. Kúpte si starú doménu ktorá ma hromadu spätných odkazov a máte náskok, ktorý vám nedá žiadny plugin. Vyhrať v SEO je každým rokom ťažšie, koniec koncov o tom bude moja prednáška.

Jak vypadá vývoj vašeho SEO pluginu? Co jsou/byly největší výzvy?

Vývoj WordPress pluginu je na prednášku samú o sebe. Pluginy a šablóny sú dôvod, prečo je WP tak populárny a pritom má celý tento ekosystém pred sebou veľké… výzvy. Poviem len toľko, že najväčšie problémy vývoja nie sú programátorské, ale politické a obchodné.

Osobne sa nesťažujem, ale možno ste si všimli, že 2 vývojári obrovských (AIO SEO + GADWP) pluginov hodili flintu do žita a predali ich človeku, ktorý rieši len zisk.

Urobte si obrázok sami. Nie všetko na WP je skvelé.

Jaké jsou nejčastější dotazy od uživatelů pluginu?

Z technického hľadiska, je to hlavne kompatibilita medzi pluginami. To rieši Sybre. Trochu mu prihrejem polievočku — často v tomto procese našiel v pluginoch obrovské bezpečnostné diery. Veľa vývojárom stačilo v tichosti napísať mail a vyriešili to, čo je super. V iných prípadoch boli nebezpečné pluginy vyhodené z repozitára WordPressu… aj tak sa dá riešiť kompatibilita.

Najviac som hrdý na dieru, čo našiel Sybre v Yoast SEO a bola tam 8 rokov od verzie 1. Našli sme ju len preto, že jeden užívateľ Yoast SEO prechádzal k nám. Pre poriadok musím povedať, že s tímom Yoast máme dobré vzťahy. Vidíme SEO inak ako oni a naše doťahovanie o tom, kto má lepší plugin len pomáha užívateľovi. Zdravá konkurencia.

Druhý typ dotazov sú požiadavky na nové funkcie (fíčury). V SEO je veľa trendy vecí, ktoré Google predstaví z dňa na deň. Nikto už nerieši, koľko dá práce to naprogramovať len aby to Google prestal zobrazovať vo výsledkoch vyhľadávania. Sme v tomto konzervatívni a pokiaľ je daná novinka zbytočná pre 99% užívateľov, nepridáme to. Alebo nám to trvá, lebo to chceme spraviť správne. Je to strašný marketing, ale nikdy neuspokojíte každého.

Můžeš nám něco říci o posledních trendech v oboru SEO a jestli jsou aplikovatelné i na weby postavené na WordPressu?

Statické weby sú posledná hot technológia. Sú rýchle, bezpečné a technologicky o dekádu pred WP. Myslím, že Matt to chápe a má pre WP plán. Z pohľadu SEO pluginov, všetci implementujeme predpoklady na to, aby ste mohli mať WP v headless režime. Napríklad kompatibilitu s WPGraphQL. Myslím, že v tomto roku uvidíme prvé kompletné šablóny pre koncových užívateľov postavené na React.js.

Ak neviete o čom tu točím, porovnajte si rýchlosť:

Pre koncových užívateľov sa toho do budúcna moc nemení, len že WP bude o moc rýchlejší (a zložitejší).

Která kritika Tě v životě výrazně posunula vřed?

Každá, veľa vecí robím zle.

Co bylo největší dobrodružství Tvého života?

Ťažko povedať, na vysokej som zažil takú tú klasickú divočinu, ale aktuálne žijem na dedine a najväčším dobrodružstvom je pestovanie rajčín, domáci sirup a tak. Starnem.

Při jaké příležitosti jsi se naposled spontánně a zcela bez studu přestal ovládat?

Opýtajte sa ma na WordCampe. Ďakujem za rozhovor a vidíme sa v Prahe!