Rozhovor: Martin Rajnoch

Letos jsme pro vás připravili s našimi řečníky sérii rozhovorů trochu netradičně i ve formě videozáznamů, můžete si je tedy nejen přečíst, ale také shlédnout či poslechnout. Nenechte si je ujít. Prvním z nich je Martin Rajnoch, který bude mít přednášku o page builderech.

Nahrávku rozhovoru najdete také na SoundCloudu.

Sedím tady s Martinem Rajnochem, který už se strašně dlouho věnuje webům a posledních pár let jsou to i weby na WordPressu. Setkali jsme se, protože Martin bude přednášet na WordCampu, který nás čeká 27. února. Rovnou skočím k první otázce, pamatuješ si na svoje začátky s WordPressem?

A jéje, pamatuju, samozřejmě. Všechno má vždycky takový průběh, takové fáze. Člověk se snaží s WordPressem začít pracovat, až se propracuje po tu nejvyšší metu, kdy umí kódovat pluginy a psát věci ručně. Takže záleží, kde se člověk pohybuje, v jaké fázi je. A moje začátky, jako asi všech, to bylo nadšení, když jsem objevil WordPress. Prostě platforma.

Pamatuješ si ještě svůj první web, který  jsi na WordPressu zkoušel?

Pamatuju, do dneška běží.

Bude letošní WordCamp tvůj první?

Já už jsem přednášel loni. Chtěl jsem přinést obyčejný uživatelům, obyčejným lidem, kteří s WordPressem pracují, pohled na dynamická data. Jak se dají dynamicky plnit data – od inzerce až po reality. Takže ne, můj první WordCamp to není, bude to druhý, kde mám přednášku. 

O čem budeš přednášet letos?

Moje přednáška bude o tom, jak weby nedělat. Protože čím dál více se setkáváme v komunitě s lidmi (a ta komunita se pořád rozšiřuje, WordPress se dostává mezi obyčejné lidi), kteří WordPress používají. Chci jim říct, na co si dát pozor, kde jsou rizika a jak weby nemají vypadat, jak se nemají dělat.

Takže přednáška bude vlastně úplně pro všechny, i když s WordPressem zkušenost nemají, ale jenom si chtějí na WordPressu udělat web?

Ano, určitě je to pro obrovskou skupinu lidí, kteří s WordPressem začínají, nebo lidi, kteří s WordPressem pracují. Anebo lidi, kteří si chtějí nechat zpracovat webové stránky na WordPressu.

Takže už máme i důvod, proč by měli lidi přijít – aby se vyvarovali chyb. Takže předpokládám, že jim ušetříš spoustu času.

A hlavně ukážu, jak to nemá vypadat a kde jsou chyby.

Na to se moc těším. Už jsi někdy přednášel online, nebo to bude poprvé?

Přednáším jinde než pro WordCamp, takže to určitě nebude moje první online přednáška. Docela se na ni těším, protože pro komunitu WordPress je to vždycky sranda, legrace, prostě dobrý.

Momentálně máme dobu covidovou, takže nejen WordCamp je online, ale všechno se přesunulo online. Máš nějaké nástroje nebo tipy pro všechny? Spousta lidí teď musí pracovat z domu.

Já mám, z pohledu z vlastního života, tipy, jak se z toho zase nezbláznit. Jinými slovy, ona ta (covidová) doba strašně dlouho trvá, a když člověk sedí doma a dělá jenom weby, nebo dělá jenom práci obecně, tak je to vždycky záhul i pro organismus. To znamená – opravdu velmi doporučuji pohyb, protože bez pohybu je to opravdu poznat. Lepší je se někde projít, proběhnout. Fitka jsou zavřená, tak to nejde, ale aspoň vyrazte někam ven, do přírody. Venku je teď sníh, tak třeba i na lyže.

Máš nějaké oblíbené místo, které jsi objevil nedávno?

Dobrá otázka. Na webu určitě, ale v „reálu“,  v přírodě, jsme nedávno objevili jedno místo, které není daleko tady od nás a vůbec jsem nevěděl, že tam je. Byli tam koně a to mě překvapilo, vůbec jsem netušil, že tak blízko je místo se zvířaty. 

Když říkáš kousek od nás, co tím myslíš? Odkud se mnou teď voláš?

Já jsem z Brna, volám ze severu Brna.

Na co se nejvíc těšíš, až „doba covidová“ skončí, až se otřepeme z pandemie?

Těším se asi nejvíc na volnost. Protože opravdu vnímám ta omezení. Těším se, že si půjdu normálně nakoupit to, co člověk chce. Že půjdu s dětmi do hračkářství, které mají teď zavřeno. Teď se v podstatě nedají koupit nové hračky. Takže tohle jsou věci, na které se těším. A těším se docela už i na to, že otevřou fitka. Že člověk si může jít někam zablbnout. 

Jsou nějaké novinky ohledně WordPressu, které tě v poslední době zaujaly?

Určitě jo. Já sleduju hodně svět builderů, zaujal mě i Oxygen, který se teď vyvíjí do novější formy. Samotný WordPress taky – z poslední doby se mi líbily třeba automatické aktualizace přímo ve WordPressu, které se dají zapnout a vypnout. To mi přijde rozumné a dobré. Přijde mi i dobré, že WordPress má v sobě lazyload, který jsem předtím musel řešit všelijakými pluginy. To mi přijde jako dobrá cesta, to jsou dobré novinky.

Možná to pro tebe není správná otázka, protože se věnuješ builderům, ale stejně se zeptám. Editor Gutenberg, nebo ten starý Classic?

Já jsem dřív Gutenberg striktně odmítal. Ale musím říct, že se už posunul do značné míry dál. Dneska už to tak striktně neodmítám. Když to jde a je to potřeba, tak je fajn mít Gutenberg. Ve svých projektech ho stále ještě vypínám, protože pokud člověk dělá šablonu na míru, tak chce, aby lidé vyplňovali jen ta data, která jim předložím, aby ten design nerozbili. Samozřejmě Gutenberg ten design taky nerozbije, ale chci abych měl šablonu víc pod kontrolou.

Takže dneska ho striktně neodmítám a myslím si, že za velmi krátkou dobu bude Gutenberg mnohem používanější než dosud.

Martine, kde tě potkáme online, kromě 27. února na WordCampu Praha?

Nejčastěji na Facebooku. Kdyby někdo potřeboval, tak mě najde v komunitních skupinách na Facebooku nebo případně na e-mailu, telefonu.

Moc děkuju za rozhovor a budu se moc těšit na přednášku na WordCampu v sobotu.

Rád uvidím tebe i ostatní.

Pozn.: Přepis rozhovoru byl redakčně upraven.