Návod na Hopin

Letos se bude v Praze konat už osmý ročník zdejšího WordCampu. Poprvé vše bude ale trochu jinak, poprvé se sejdeme online. Nový formát s sebou nese výzvy i příležitosti, a tak bychom vám rádi přiblížili virtuální konferenční prostředí, které jsme pro vás vybrali.

WordCamp Praha 2021 bude probíhat prostřednictvím online platformy Hopin, která je navržena tak, aby replikovala zážitek z akce osobně, pouze s rozdílem setkání ve virtuálním světě. Seznamte se s touto platformou ještě než naše konference začne!

Obsah článku:

Jak se přihlásím na akci?

Registrovat na WordCamp Praha 2021 se můžete přímo na platformě Hopin, čímž si zajistíte bezplatnou vstupenku na konferenci:

  • Jděte na stránku: https://hopin.com/events/wordcamp-praha-2021.
  • Klikněte na „Join event“.
  • V přihlašovacím formuláři vyplňte vaše jméno, příjmení, e-mail a heslo. Nezapomeňte odsouhlasit všeobecné podmínky Hopinu a klikněte na „Sign up“. K registraci můžete také použít váš stávající účet na Googlu, Facebooku, LinkedInu, nebo můžete použít své Apple ID nebo SSO.
  • Poté se již dostanete na úvodní stránku konference (vše bude aktivní až v den konference, pět minut před zahájením) a zároveň vám přijde e-mailem potvrzení o registraci.
  • Poté vyplňte svůj profil a nahrajte svoji profilovou fotku.

Pokud jste již registrováni na Hopinu z WP Piva a znáte své přihlašovací údaje, můžete jít sem a rovnou se přihlásit. Pokud si tyto informace nepamatujete, můžete je obnovit pomocí formuláře pro resetování hesla na stejné stránce.

Registrací na konferenci souhlasíte s dodržováním kodexu chování.

Jak vypadá účet v Hopinu?

Po přihlášení přejděte na svoji domovskou stránku a uvidíte přímý odkaz na událost, které se účastníte. K události budete mít přístup pět minut před plánovaným časem zahájení.

Vaše domovská stránka Home obsahuje všechny události, pro které jste se zaregistrovali. Na kartě Events se zobrazují vaše nadcházející i minulé události. Na kartě Connections uvidíte seznam všech osob, se kterými jste se spojili pomocí funkce Networking (více informací o networkingu níže). Karta Profile vám umožňuje přístup k informacím o vašem profilu. Zde můžete aktualizovat svůj avatar, jméno, e-mail, nadpis, bio a odkazy sociální sítě. Vyplňte si svůj profil a nahrajte svoji fotku, vylepší to celkový zážitek z konference a usnadní networking.

Jaké sekce můžu na Hopinu najít?

Jakmile se akci spustí, budete mít k dispozici několik sekcí, které Hopin nabízí. Pojďme se je všechny podrobně představit.

1. Stage – hlavní sál konference s online streamem

Stage je místo, kde se bude probíhat hlavní stream konference a kde uvidíte všechny přednášky a řečníky.

2. Expo – místo pro setkání se sponzory

Expo je výstavní síň digitálních stánků, kterou můžete navštívit a dozvědět se více o našich sponzorech a jejich produktech. Jakmile událost běží, můžete také chatovat se sponzory ve vyhrazeném chatu.

3. Networking – prostor pro vaše setkání

Networking zůstává jedním z pilířových zážitků z akce na Hopinu. Umožňuje vám poznat ostatní účastníky, organizátory nebo řečníky konference. Rozšiřte svou síť náhodným párováním a vyzkoušejte schůzky 1:1.

Networking na Hopinu je obdobou individuálních schůzek při volání FaceTime. Tento segment je navržen tak, aby znovu vytvořil konverzace „během coffee breaku“, které jsou důležité při osobní akci.

Když někdo v Networkingu klikne na tlačítko Ready, systém vyhledá někoho jiného, kdo také klikl na tlačítko Ready. Spojení je náhodné a nikdy nepotkáte stejnou osobu dvakrát. Pokud je k dispozici někdo jiný, dojde k okamžitému spárování a začne videochat, který trvá přednastavenou dobu. Výchozí doba trvání jedné schůzky je minimálně 30 sekund a maximálně 180 sekund. Uživatelé mohou schůzku prodloužit kliknutím na tlačítko Extend. Po kliknutí na tlačítko obdrží druhý účastník oznámení, aby potvrdil, zda si přeje schůzku prodloužit.

4. Sessions – místnosti pro vzájemnou interakci

Nejrychlejší způsob, jak porozumět oblasti Sessions v Hopinu, je představit si místnosti nebo skupiny ve formě „virtuálních kulatých stolů“. Tyto Sessions může organizovat až deset lidí (mohou mít zapnuté video/audio) a může je sledovat až 500 účastníků (nemohou mít zapnuté video/audio). Sledování je jednoduché, stačí se připojit k libovolné Session a sledovat řečníky mluvit nebo se zapojit do vyhrazeného chatu na pravém bočním panelu.

V průběhu konference v této části bude k dispozici Foyer, kde se můžete kdykoliv stavit na kus řeči s dalšími návštěvníky, a kam také budeme zvát řečníky poté, co skončí jejich přednáška. Budete mít tedy příležitost položit jim další otázky, pokud se na vás po přednášce nedostalo, a případně s nimi dané téma probírat víc do hloubky.

Po skončení hlavního programu konference vás zveme právě do Sessions, kde si můžeme vytvořit virtuální afterparty.

Jaké funkce Hopin nabízí?

1. Chat

V online akci na platformě Hopin existuje několik chatovacích kanálů. Každý slouží jinému účelu:

  • Stage chat – chat s diskusí související s hlavním streamem konference, kam mají přístup všichni účastníci.
  • Sessions chat – každá Session (virtuální stůl) má vyhrazenou chatovací místnost.
  • Expo chat – každý sponzorský stánek má svůj vlastní chat pro skupinové diskuse a interakci se sponzory.
  • Chat během networkingu – účastníkům je k dispozici soukromý kanál chatu 1: 1.
  • Přímé zprávy – kdokoli může posílat zprávy ostatním účastníkům konference prostřednictvím Direct Message na kartě People. Chcete-li poslat přímou zprávu, najděte na kartě Lidé osobu, se kterou chcete chatovat, klikněte na její profilovou fotku a pošlete jí přímou zprávu.

2. Polls – hlasování

Během konference mohou řečníci i organizátoři vytvářet hlasování na různá témata. Pokud se tak stane, uvidíte hlasování v pravé části obrazovky, mezi záložkami Chat a People.

3. People – účastníci konference

Účastníci si mohou zobrazit seznam lidí registrovaných na akci na kartě People. Otevřete kartu People v pravém horním rohu stránky události, prohlédněte si celý seznam účastníků nebo vyhledejte jméno konkrétní osoby. Pomocí filtrů vedle pole Search můžete segmentovat účastníky podle organizátorů, řečníků nebo svých spojení (spojení, která jste vytvořili při vytváření sítí na předchozích událostech).

Jakmile kliknete na účastníka na kartě People, budete moci:

  • odeslat přímou zprávu,
  • zobrazit kontaktní údaje účastníka (pokud jsou vyplněny na stránce Profile),
  • pozvat účastníka k videohovoru (až v případě, že druhý účastník přijme vaši žádost, budete moci uskutečnit videohovor).

Věříme, že se vám aplikace Hopin stane příjemným a užitečným partnerem pro WordCamp Praha 2021. V případě jakýchkoliv dotazů neváhejte kontaktovat kohokoliv z organizátorů.