tomas-frank

WordPress a státní instituce? Jde to vůbec dohromady? V Národním parku Šumava ano!

Tomáš se věnuje tvorbě webových stránek ve WordPress a společně se svým týmem odborníků razí motto: „Kompletní projekt si žádá kompletní služby. “ Proto se kromě samotné realizace webů věnuje i doplňkovým službám jako je marketing či servis. Web musí stále šlapat jako hodinky!

Ve své krátké dvacetiminutové přednášce nás seznámí s celým procesem realizace webových stránek pro Národní park Šumavu a s úskalími, kterým musel při jeho realizaci čelit. Zajímá vás, jaké to je, používat WordPress ve státní správě? Tak si přijďte Tomáše poslechnout!

Proč jsi se rozhodl pro WordCamp Praha?

Rozhodnutí zúčastnit se jsem zvažoval již delší dobu, ale vždy scházelo nějaké zajímavé a méně tradiční téma. Vzhledem k tomu, že se však vyskytla možnost spolupracovat na zajímavém projektu, kterým jsou právě webové stránky pro Národní park Šumava, přišlo mi vhodné podělit o pár postřehů, jak WordPress jako nástroj může fungovat i pro projekty ze státní oblasti a jaká úskalí je přitom nutné řešit. Mimo to jsem navštívil také minulé ročníky WordCampu jako poslouchač a každoročně se na danou akci velice těším. Beru také opět řadu ze svých kolegů z našeho mravenčího ústředí v Plzni

O čem bude tvá přednáška?

Má přednáška bude popisovat proces realizace webových stránek pro NP Šumavu od úvodního poznání a analýzy až po spuštění stránek. Návštěvníci se budou moci dozvědět řadu informací o tom, jak může probíhat taková realizace většího projektu s grafikou na míru a jaká úskalí a problémy přitom člověk musí řešit. Mimo to je projekt zajímavý také tím, že kromě webových stránek je k celému “portfoliu” přidružen také objednávkový systém na tzv. “průvodce divočinou” (skupinové trasy s průvodcem) a e-shop s propagačními materiály, to vše poháněné WordPressem.

Národní park jako instituce spadá pod Resort životního prostředí a tedy státní sektor, což má svá určitá specifika a je třeba je zohlednit i při realizaci stránek a projektovém řízení. Určitě to nebude jen o tom, jak se nám vše povedlo a bylo super, řadu věci bych dnes udělal v rámci realizace i celkového procesu jinak a rád bych se tak podělil o to, jakých chyb je dobré se vyvarovat a poučit se z nich.

Zároveň je zde takový z mého pohledu zajímavý přesah v tom, jak lidé vůbec národní park vnímají, najdeme zde totiž jak tábor odpůrců, kteří by nejraději celou oblast zavřeli pro vnější okolí a druhý protipól, který by z parku chtěl udělat otevřený “Disneyland”. Hlavním cílem je však ochrana přírody, a proto i web by měl do určité míry návštěvníky informovat a vzdělávat.

Proč by lidé měli přijít?

Pokud chtějí nahlédnout pod pokličku toho, jak lze WordPress jako open source systém využít pro státní zakázky nebo i projekty více na míru, určitě zde budou mít možnost načerpat inspiraci, jak podobnou webovou prezentaci řešit, ale také neřešit a jaké další nástroje je k tomu vhodné využít. Uvidí, jak může vypadat takový postup od menšího uživatelského výzkumu, wireframu, grafického návrhu, až po samotnou realizaci a spuštění. Stejně tak jak vypadá administrace webových stránek poháněná WordPressem a Elementorem a proč bychom příště použili řadou lidí nenávidený Gutenberg, který vzbuzuje stále řadu kontroverzí.

Letos se tedy role trochu prohodí a vyzkouším si to také poprvé jako speaker, což bude jistě zajímavá a přínosná zkušenost i pro mě.

Jaké to je používat WordPress ve státní správě? Pramení z toho nějaká negativa, překážky, výzvy?

Na první pohled se to zdá být podobné, jako u jiných projektů, jedna z klíčových věcí je, že musí mít správci možnost pracovat s obsahem stránek a upravovat jej dle potřeby. Další z podmínek byla také nutnost zachovat přehled všech institucí resortu ŽP v hlavičce stránek. Poměrně zásadní a do určité míry komplikovaná je pak třeba plná bezbariérovost stránek, která musí umožňovat zobrazení obsahu také pro osoby s různým zdravotním postižením.

Tyto požadavky musí momentálně řešit také školy či jiné další státní instituce, kterým vydalo v nedávné době metodický pokyn přímo Ministerstvo vnitra. Těch požadavků bylo samozřejmě více, ale věci jako nutnost responsivity stránek, zabezpečení (HTTPS), jazykové mutace či záruka a servisní podpora beru dnes už jako určitý standard, který řešíme u řády jiných projektů. Zásadní rozdíl také je, že na více práce to tady fakt neuhrajete, rozpočet je zkratka pevně daný.

Která kritika tě v životě výrazně posunula vpřed?

Já myslím, že každá kritika člověka posouvá vpřed, pokud je věcná a opodstatněná. První web pro firmu jsem dělal ještě na Wixu když fungoval ve flashi a bylo mi řečeno, že to není dobrá cesta, a proto jsem Wix opustil a zkusil pracovat s WordPressem, ke kterému jsem se touto cestou před lety dostal a pracuji s ním až do teď. Tak tahle kritika byla tehdy určitě ta nejvíce klíčová pro mé budoucí směřování, ale i v současné době jsem za každou zpětnou vazbu rád, ať je negativní či pozitivní.

Při jaké příležitosti jsi se naposledy spontánně a zcela bez studu přestal ovládat?

Jestli taková příležitost někdy byla, tak si ji podle mě nepamatuji nebo jsem ji spíše vytěsnil, určitě v tom hrál roli nějaký alkohol. Nicméně někdy umím být docela cholerik, avšak tím, že náplní mé práci je z velké části také konzultantství, tak si své pocity a názory nechávám jen pro sebe nebo do hospody :).

Které rozhodnutí ovlivnilo tvůj život nejvíce?

Já osobně to vnímám tak, že život je řada rozhodnutí, některá člověk zpětně hodnotí jako dobrá, některá jako chybná a jiná člověk možná zapomněl udělat, a proto je teď tam, kde je. Ale to nejvíce klíčové souviselo asi právě s tím již prvním zmíněným webem, které vlastně tak docela jistě způsobilo, že jsem si WordPressem pak i během studia na střední a vysoké škole sem tam hrál pro menší školní projekty, až to vlastně vyústilo k tomu, že tomu mohu věnovat v rámci své práce přes tři roky na profesionální úrovní a mohu tak v této oblasti hledat další nové výzvy. Pořád je ale v této oblasti v čem se zlepšovat a systém se neustále vyvíjí a nabírá na popularitě, což je jistě dobře. 

Na co si podle tebe lidé ve tvém okolí stěžují úplně zbytečně, a co je rozčiluje oprávněně?

Lidé si často stěžují na řadu věcí, nejčastěji je to právě práce nebo projekt, na kterém pracují, ale nedaří se jim něco udělat. I já se umím rozčilovat nad zcela banálními věcmi, jako třeba proč se ta barva tlačítka stále nezměnila, když jsem ten styl prostě přepsal, ale nechal jsem tam mezeru a proto to třeba nefunguje. Zda je to zbytečné? No jasně, že je, ale důležité je si to uvědomit a případně se tomu umět s odstupem zasmát.

Kdy se však lidé rozčilují oprávněné? Pokud bych to vzal dle svého okolí, ale i sebe, tak je to nejčastěji v případě že někdo jiný nedodal svojí práci včas nebo v požadované kvalitě, v takovém případě je zase však důležité si uvědomit, proč se tak stalo a co lze udělat příště proto, aby se to neopakovalo. Obecně se lidé v mnoha případech rozčilují zcela zbytečně, ale je to zkrátka vlastnost, která k nám lidem patří a pokud jsou zrovna cholerici jako já, tak jim to jednou za čas jistě prospěje.