katarina-novotna

Katarína Novotná

WordPress som objavila približne 8 rokov dozadu a bola to láska na prvý pohľad. Viac ako 5 roky som aktívna vo WordPress komunite.Pomáham organizovať WordCamp Bratislava a Bratislavské WordPress meetupy. Na WordCamp Europe som bola ako dobrovoľník. Pracujem ako affiliate manažér v sieti Dognet. Vo voľnom čase tvorím webové stránky, (ne)blogujem na xkatka.sk a starám sa o svoj eshop Vejare.sk. SEO, PPC a iné skratky sú mi tiež veľmi blízke. Bez internetu dokážem prežiť maximálne 3 dni #vyskusaneZaVas.

Proč jsi se rozhodla pro WordCamp Praha?

Na WordCamp Praha chodím pravidelne ako účastník už niekoľko rokov vyjedať chlebíčky. V Brne som však bola už 3x ako speaker. Prednášať som bola aj na WordCamp Žilina a Košice. A tak som si povedala, že nastal čas sa ukázať aj v tej veľkej Prahe. 🙂

Je to pre mňa veľká česť, že tento rok budem na tej druhej strane rečníckeho pultu.

O čem bude tvá přednáška? 

Môj workshop bude o importovaní do WordPress pomocou CVS alebo XML súboru. Prvýkrát som na toto narazila, keď som migrovala môj eshop z PrestaShop na WooCommerce. Komu by sa chcelo prepisovať stovky produktov, keď sa to dá spraviť importom? 😀

Dneska narážam na import hlavne u affiliate weboch, dropshippingu a pod. Na mojom workshope chcem ukázať ako sa dá jednoducho importovať obsah na web. Ukážem aj pár vychytávok (ako myslieť pri importe už aj na SEO, ako si napísať vlastnú funkciu,…)

Proč by lidé měli přijít?

Pokiaľ niekto plánuje premigrovať svoj eshop, vytvoriť katalóg produktov, či preklopiť blog, na mojom workshope sa dozvie veľa užitočných a praktických informácii.

Pomáháš organizovat spoustou wordpressových komunitních akcí, co tě na tom stále baví a jak se to dá skloubit s prací?

Venujem sa mnohých dobrovoľníckym aktivitám. Nejako ma to vnútorne napĺňa. Je to ťažké opísať slovami. Každou takouto aktivitou sa aj učím niečo nové a spoznávam nových ľudí. Posúva ma to dopredu.

Či sa to dá skĺbiť s prácou? Nie je to jednoduché, to sa priznávam 😀 Ale kde je vôľa, tam je cesta.

Jak bys přesvědčila někoho, aby se konečně odhodlal a šel poprvé na Contributor day? Ten bratislavský byl poměrně velký a u nás takový zájem není.

S týmto problémom bojujú takmer všetky mestá. Na WordCamp prídu stovky ľudí, nasávajú informácie, no na druhý deň príde podať ruku k dielu desiatka ľudí. 

Podľa mňa ľudia nevedia čo sa tam robí. Mnohí sa boja, že nemajú dostatok skúseností, aby mohli nejako pomôcť. A pritom stačí len prísť, zjesť chlebíčky a vypočuť si, ako napríklad funguje prekladanie tém a pluginov do českého jazyka.

Mňa niekedy napadajú také agresívne techniky, ako napr. stiahnuť dole celý preklad WooCommerce. Veľká časť českých eshopov by bola zrazu v angličtine. Hneď by sa ľudia prebudili. 😀  A pritom ani netreba “dať dole” celý preklad. Stačí ak bude preložených menej ako 95% pluginu a preklady sa nebudú distribuovať. A toto sa reálne aj stáva.

Kromě práce na projektech klientů máš i vlastní eshop s vějíři. Je to úplný side project anebo ho používáš i k testování hypotéz a produktů, které pak nasazuješ u klientů? Dává smysl si zkusit něco podobného rozjet, aby si to člověk osahal?

Môj eshop je moje pieskovisko a hobby zároveň. Keď príde niečo nové, najprv všetko otestujem tam, zistím čo ako funguje a až potom to dávam klientom.

Vďaka eshopu viem, ktoré procesy treba optimalizovať alebo najlepšie úplne automatizovať. Čo trápi eshopárov? Čo najviac žerie čas? Ako riešiť sklad, balenie, štítkovanie, fotenie, Heureka, AdWords… Odlepuje sa vám v zime lepiaca páska z balíkov? Všetko toto som riešila, všetkým som si prešla. Je to skúsenosť, ktorú nejaký bežný marketér či developer nemá. 

Která kritika tě v životě výrazně posunula vpřed?

Som veľký detailista. Všetko musí byť dokonalé. No to aj znamená, že každý task mi trvá dlhšie a príliš sa stresujem.

Štefan (môj šéf) za mnou raz prišiel a vraví mi: “Počuj, vyser sa už na to. Zbytočne sa s tým je***, aj tak to nikdo neocení.” A mal pravdu. Menej je niekedy viac. Za rovnaký čas toho stíham viac a som aj pokojnejšia. Nemusí byť všetko dokonalé.

Done is better than perfect.

Co podle Tebe způsobí, že se z nějakého dne stane úspěšný den?

Clear inbox, clear task manager a “oběd bez fronty”.

Co je věc, kterou máš rád, a většina ostatních lidí ji nesnáší?

Excel 😀 Milujem Excel. Takmer každý deň robím s nejakou tabuľkou alebo sa hrabem v nejakých dátach. Len škoda, že Excel má limit na maximálne 1 048 576 riadkov :/