Rozhovor – WordPress pro zájmové skupiny

Ptáme se účastníků WordCampu, proč používají WordPress a proč se těší na letošní letošní ročník.

Prvním z dotázaných je Michal Janata, který se snaží o zkvalitnění webů českých skautů. Zeptali jsme se ho na podrobnosti toho, co přesně dělá, a na jaké přednášky se chystá letos navštívit

Jak by ses popsal jako uživatel WP?
Popsal bych se jako pokročilý uživatel, který s WordPressem už dělá docela dlouho. Moje první verze, se kterou jsem dělal, byl WordPress 2.8. Tehdy jsem si to hlavně zkoušel, co to umí, a hrál jsem si s tím. Postupně jsem se naučil, jak některé věci poupravit a nastavit. Začal jsem se víc orientovat v databázi, pluginech, vzhledech a to mi teď pomáhá s řešením problémů u nás v organizaci Junák – český skaut. Snažím se rozšířit povědomí o zabezpečení a také o napojení na naše Google Apps.

Můžeš nám svůj projekt blíže popsat?
Před 1,5 rokem jsem se přidal do skupinky lidí, kteří znovu oživovali projekt Dobrý skautský web.  Účelem projektu je do organizace přinést povědomí o webech: jak je správně dělat, co by tam mělo pro rodiče být napsané. Druhou důležitou skutečností je i to, že se snažíme dostat do organizace jednoduchý design. Mnoho skautských webů je přeplácaných, na hlavní stránce je prostě všechno. Rodiče i členové se v tom akorát ztrácejí. Proto děláme tento projekt.
Teď už máme funkční šablonu DSW-ODDÍL, kterou zatím máme pouze na našem skautské GitHubu. Na wordpress.org je pořád ve fázi schvalování a snad brzo bude dostupná. Hodně by nám to ulehčilo instalaci.
Dál se zaměřujeme i na pluginy. První , který jsme vydali, je skaut-bazar – jednoduchý plugin pro skautské bazary. V plánu je i plugin na přihlašování pro WordPress přes náš skautský informační systém nebo další šablona. Ale to dost záleží na tom, jestli seženeme programátory. Plně dobrovolnická práce na projektech se nám bohužel nedaří.

Proč sis pro svůj projekt vybral WP?
Vlastně už na schůzce před 1,5 rokem jsem prosazoval WordPress. Výhoda byla ta, že ten projekt už v předchozích fázích s WordPressem pracoval. Druhá, ale mnohem důležitější, věc byla ta, že kluk,  co kóduje šablonu, WordPress zná a umí pro něj programovat. A poslední a nejdůležitější skutečnost je ta, že WordPress je intuitivní a přehledný. I když s ním člověk neumí pracovat, tak se mu to dá za 15-30 minut celé vysvětlit a bude mu web fungovat několik let bez problémů. Máme to i už odzkoušené na několika webech, kde jsme naši šablonu rozjeli. Největším úspěchem je jeden holčičí oddíl. Nikdo tam s webem moc nedělal. Nasadili jsme jim WordPress a naši šablonu a jak jsem psal, do 30 minut věděli všechno a nyní si celý web a hlavně obsah spravují sami.

Byl jsi na nějakém z předchozích ročníků WordCampu? Co ti to dalo?
Byl jsem na prvním WordCampu. Tehdy jsem tam byl na přednáškách pro uživatele, kde mě oslovilo překládání, co prezentoval Pavel Hejn. A hlavně poslední dobou mám na starosti několik překladů pluginů, vzhledů a aplikací pro mobily.  Ale asi mě nejvíc zaujala přednáška o VersionPressu a verzování webu a od té doby VersionPress i trochu testuju s každou novou verzí. A asi nejvíc mi dalo, jak zabezpečit web, s tím jsem měl dost problémy. Ale zabezpečení je kapitola sama pro sebe, tam je pořád co zlepšovat. Vidím to dnes a denně hlavně u nás v Junáku.

Proč jdeš letos na WordCamp?
Chtěl bych se potkat s novými lidmi a třeba i sehnat někoho, kdo by nám pomohl s Dobrým skautským webem. Kámoš, co sám dělá ty šablony, to přeci jen už moc nestíhá. A hlavně spousta zajímavých přednášek. Dalším lákadlem je Contributors‘ day v neděli. Doufám, že se nám pak podaří celý WordPress i wordpress.org přeložit do češtiny. Plus další užitečné a hodně rozšířené pluginy.

Které přednášky chceš letos navštívit?
Určitě chci letos navštívit přednášku Vládi Smitky o zabezpečení. Dále mě zajímá REST API – jak by se dalo využít třeba pro napojení aplikací pro Android na WordPress. A dále se ještě těším na přednášku Jana Tichého o webové analytice.

WordCamp Praha 20. 2. 2016 is over. Check out the next edition!