Rozhovor s Tomášem Kocifajem o funkci hlavního organizátora WordCampu

Tomáši, poslední 2 ročníky WordCampu jsi zastával funkci hlavního organizátora, co tě motivovalo si vzít toto břímě na starosti?

Myslím, že to bylo několik okolností. WordCamp centrála v USA nedovolí jednomu organizátorovi realizovat více než 3 WordCampy (stejné). Je to snaha o ochranu komunity, aby to nestálo na jednom člověku, který to bude dělat dlouhodobě. Kdyby pak jednou skončil, nebyl by nikdo jiný, kdo by pokračoval. Je proto důležité, aby se do toho zapojilo více lidí a bylo nás více, kdo bude mít dostatečné zkušenosti s organizací. Radek Kučera, který organizoval ročníky předchozí, předal žezlo mně stejně jako já tobě pro ročník 2019.

Krom toho, mě WordPress a jeho ideologie baví. Je to nejen můj koníček, ale prakticky práce na plný úvazek. WordPress mi toho hodně dal a je potřeba mu to “vrátit”. A to v podobě, že stejně jako učili jiní mě, mohu část své aktivity a know-how předat novým posluchačům. Organizace WordCampů pro mě byla částečně i “splátka” za to, že WordPress je OpenSource.

Jak se časově zvládá taková pozice? Přece jenom máš sám dost práce v Brilu.

Podle mě to málo kdo vidí a uvědomuje si, než si to zkusí. Jak už jistě víš, je klíčový celý tým lidí, který na akci už dlouho předem pracuje. Podle mě není možné něco takového udělat sám. Na druhou stranu, jako na hlavního organizátora padá často nejvíce práce – nikoliv té realizační, ale rozhodování, promyšlení, komunikace s ostatními atd.

Kloubit to jde poměrně složitě – je to prostě cena za organizování tak velkého eventu. Takže jsou to hold prosezené večery, protelefonovaná odpoledne. Jak rád používám hlášku z jednoho českého filmu: “Víkendy long, Vánoce slim” a další WordCamp je na světě.

Myslíš, že ti tato pozice přidala nějaké zkušenosti, které ještě zúročíš?

Myslím, že nespočetně. Krom kontaktů je to i zkušenost s organizací něčeho většího. A jsou to zkušenosti, jak vycházet s týmem, jak ho úkolovat, řídit, hledat dodavatele, sponzory atd. Pro někoho, kdo se trochu snaží vyhnout komunikaci s lidmi, je to pravděpodobně zkušenost negativní, ale já si osobně nemohu stěžovat. Člověk si spoustu věcí osahal, zkusil, a dneska už vím, co při organizaci funguje a čemu se jisto jistě vyhnout.

Když se zpětně podíváš na předešlé ročníky, máš dojem, že se komunita rozrůstá nebo spíše stagnuje? Myslíš, že je „motorem“ růstu komunity právě WordCamp?

Hrozně rád bych řekl, že ano, ale bohužel si to nemyslím. Komunita podle mě mírně stagnuje. Noví lidé moc do jádra komunity nechodí. Sám víš, kolik lidí přijede na menší akce, kdo tě pozdraví, koho potkáváš opakovaně atd. Jsou to vesměs pořád ti stejní lidé. Už si ani nepamatuji, kdy někdo přišel aktivně sám, aby řekl: “Chci komunitě pomoci, co mám dělat?“.

Nevím, jestli o to lidi nemají zájem nebo se prostě jen bojí nějakého odmítnutí. Nebo že není nic, co by dané komunitě mohli předat. Věřím ale v to, že zájem o WordPress roste a časem to bude i s komunitou jiné – že se do ní aktivně začnou hlásit další lidi, kteří před pár lety např. i na WordCampu začali jako uživatelé a postupně vyrostli do fáze, kdy se zapojí.

Krásným příkladem je WordCamp Brno, kde vznikla vesměs samostatná skupina stejných nadšenců jako v Praze. To je to, co WordPress a jeho komunita potřebuje.

Mimo WordCamp občasně vznikají další komunitní akce a některé máš i na starosti. Můžeš nám je přiblížit?

Myslím že “máš na starost” je trochu přehnané. Jen jsem většinou nejvíce vidět a nejvíce slyšet. Velké díky za menší komunitní akce patří hlavně Martinovi Hlaváčovi, který tomu v pozadí dává motor v podobě “tichého chodu”. Stejně tak Jakub Hladký, který má na starosti propagaci – e-maily, sociální sítě atd. Obecně mám rád menší akce, kde není tolik lidí. Kde si člověk najde společná témata, která mohou být úzce zaměřená. A i když přijede jen 20 lidí, často to je to lepší, protože mají všichni podobný zájem, znalosti, úroveň a plodí se více nápadů.

Proto jsme např. v rámci Brila začali připravovat WPWeekend.cz – chtěli jsme mít akci čistě jenom pro WordPress programátory a vývojáře. Nebavit se o tom, jestli plugin umí to nebo to a jak zapnout nebo vypnout komentáře. Chtěli jsme jít do hloubky. Chtěli jsme vytvářet komunitu těch programátorů, kteří mají spoustu zkušeností a mohou se o ně podělit stejně jako my, abychom se společně všichni posouvali kupředu.

A tou poslední akcí, kterou jsme začali pořádat, bylo WordPress Pivo (WPPivo.cz) v Praze. To nám chybělo nejvíce. Prostě zajít jen na pivo s lidmi z komunity. Žádná práce, žádný WordPress, žádné přednášky, přípravy apod. Jen sednout, hodit tam jedno dvě studené, pokecat a jít zase dál. I když tomu teď nedáváme aktivně to, co bychom chtěli, naštěstí se našli kolegové z Prahy, kteří se toho chytli. A myslím, že WPPivo je už tou pravidelnou komunitní neformální akcí, kterou jsme tu potřebovali.

Na konec se tě ještě zeptám – jak se připravujete na WordPress 5.0? S tím tedy související příchod Gutenbergu?

Na jednu stranu jsem strašně rád, že Gutenberg vznikl. Podle mě je to další evoluce, kterou WordPress (krom všeho ostatního) potřebuje. Je to podle mě věc, která bude postupem času mezi lidmi požadovaná. Na druhou stranu jako poskytovatelé služeb to bude trochu boj. Naštěstí nám to moc problémů nezpůsobí, protože nepoužíváme moc pluginů na manipulaci s obsahem přes WYSIWYG editor. V editoru je jen obsah, který by měl Gutenberg bez potíží zvládnout.

U některých webů to bude ale určitě špatně a nastane situace, která nám to trochu zvrtá. Tam hold dojde k nějaké úpravě. Pokud o to klient nebude stát, tak se nasadí plugin na vypnutí Gutenbergu.

Kupte si vstupenku a přijďte na WordCamp

Jedna myšlenka na “Rozhovor s Tomášem Kocifajem o funkci hlavního organizátora WordCampu”

  1. Jako projektový manažer a autor řady akcí (veletrhy, výstavy a podobně) si dokážu představit náročnost organizace takových akcí.
    Proto nezbývá, než popřát hodně sil do dalších počinů.

    Váňa
    (Mezinárodní veletrh InEXPO Wrovlav, autotrend, MISS PRESS – fotopress, a td.)

Komentáře nejsou povoleny.

WordCamp Praha 23 .2. 2019 is over. Check out the next edition!