Adam Laita – představení přednášejícího

Adame loni jsi moderoval WC Praha a letos sis vyzkoušel přednášet na WC v Brně, jak bys zhodnotil tyto dvě zkušenosti a co tě bavilo více?

Přednášení a moderování od sebe nemá zas tak daleko. Samozřejmě u přednášky je třeba připravit si dobré téma, zatímco u moderování bys měl být zase pohotový a umět reagovat na každý podnět jak z publika, tak od přednášejícího. Baví mě obojí, ale přednášení v Brně bylo trochu náročnější, protože jsem měl pouze 20 minut. Zkoušel se nový koncept, který byl dost omezený, ale stihlo se tak vícero zajímavých přednášek. Každopádně myslím, že se mi povedlo obsáhnout skoro vše co jsem potřeboval, takže to rozhodně negativně nehodnotím.

Ale popravdě asi radši přednáším, jelikož předávám zkušenosti, které se mohou hodit.

Každopádně letos tě na WC čeká Workshop na téma ACF, proč sis vybral zrovna tohle téma?

ACF (Advanced Custom Fields) je pro mě nedílnou součástí vývoje webů na WordPressu. Stejně tak je to velice populární plugin, se kterým dělá spousty dalších vývojářů a já si jej nemohu vynachválit. Rád bych jej lépe rozebral a ukázal jak se s ním dá pracovat efektivněji.

Nerad bych rozebíral co je to vlastně „custom field“ a k čemu ACF slouží, ale zaměřil bych se na pokročilou práci s poli, stejně tak na pokročilý výpis ve Front-Endu.

Myslíš, že workshop bude vhodný i pro uživatele?

Pouze v případě, že by se uživatel chtěl dozvědět, jak s tím vývojář pracuje, jinak to uživateli v podstatě nic nedá. Práce v ACF zahrnuje trochu UI kreativity a dále schopnosti programátora na amatérské úrovni. Myslím, že se tím uživatel moc zabývat nebude.

Jak se podle tebe pozná dobrý workshop a co by si z něj měl posluchač odnést?

Dobrý workshop je takový, ze kterého si odneseš praktické zkušenosti. Bohužel na WordCampu nebude zas tolik prostoru, abychom jej mohli natáhnout, stejně tak se nebudu moci tolik věnovat posluchačům, protože bych rád co nejvíce obsáhl své téma. Naštěstí máme dostatek času pak na after párty, případně když si mě ostatní odchytí při „lítání“ na chodbách, tak není problém pohovořit o tom, co se nestihne na workshopu.

Zároveň na tebe prozradím, že patříš mezi organizátory celé akce a teď se zeptám na otázku, která možná napadá spoustu čtenářů „Co z toho máš a proč se angažuješ“?

Dobrý pocit 😀 … zní to možná jako „klišé“, ale baví mě komunita, která se zde kolem WordPressu pohybuje, zvláště pak náš hlavní tým, se kterým se mi dobře spolupracuje a je s nimi sranda. Stejně tak rád zlepšuji své dovednosti, ať jsou jakékoliv a zrovna přednášení, moderování a organizování jsou činnosti, které se můžou vždy hodit.

Co by si chtěl čtenářům závěrem vzkázat?

Nechci se opakovat, ale zkrátím to – přijďte, neprohloupíte, stojí to za to.

Chcete svému webu dodat další úroveň přizpůsobení?
Kupte si vstupenku a ovládněte ACF!

WordCamp Praha 24. 2. 2018 is over. Check out the next edition!