Rozhovor – Jan Tichý: zavřete oči, WordPress přichází

Pokud se řekne datová analytika, tak se mnohým z nás vybaví jméno Jan Tichý a jeho agentura Medio Interactive, která mimo jiné pořádá konferenci Data Restart. Přestože je Honza velmi vytížený, nenechal si ujít příležitost podělit se o své zkušenosti na letošním WordCampu. Našel si i čas na zodpovězení několika otázek.

Jsi známá osobnost v internetovém marketingu, tvůj přehled přednášek za minulý rok je úctyhodný. Můžeš nám říci, jaká je tvoje běžná pracovní náplň, když právě nepřednášíš?

Schválně jsem si to kvůli tobě spočítal a loni jsem měl asi 60 přednášek nebo celodenních školení. Což včetně přípravy a režie okolo představuje zhruba 1,5 dne v každém pracovním týdnu. Když tedy právě nepřednáším, snažím se dohnat všechno, co na mě za toho 1,5 dne počkalo a nevyřešilo se samo.

Reálně ale beru přednášky a školení jen jako koníček, zábavu a odpočinek vedle mé hlavní práce. Tou je vedení celé firmy. Jednak řešení našich dlouhodobých projektů a strategických cílů, tedy co chceme dělat a jak, co chceme umět a nabízet, kam chceme jít a dojít, jak chceme vypadat a jak se propagovat, na čem chceme vydělávat nebo jak chceme, aby nám ve firmě spolu bylo.

A jednak řešení momentálních úkolů, obchodní schůzky, nabídky, komunikace s kolegy a klienty, hašení problémů, upevňování vztahů, interní vzdělávání týmu, sepisování specifikací nebo oponování našich projektů. A řešení financí a daní a účetnictví a úřadů a byrokracie a úřadů a byrokracie a úřadů a byrokracie. Vedle toho pak samozřejmě stále i samotná klientská konzultační práce.

Jak to všechno stíhám? Nestíhám 🙂

Jaký je tvůj vztah k WordPressu? Vnímáš jej jako pozitivum?

V poslední době už ano. A pro řadu typů webů je to pro mě určitě výchozí CMS, po kterém už dnes sahám, pokud nemám nějaký opravdu zásadní důvod sáhnout po něčem jiném. Dříve jsem měl dost striktní programátorské ideály, co se týká čistoty návrhu kódu a architektury aplikace, s čímž se WordPress dost míjí. V poslední době jsem ale čím dál větší pragmatik a to, jak se řada věcí dělá ve WordPressu snadno a rychle, sic z vývojářského hlediska příšerně, pak vyhrává.

Samozřejmě, než jsem k tomuhle dospěl, tak jsem si prošel nevyhnutelnou životní fází, kterou bych nazval jako „každá pořádná vývojářská firma se musí pokusit udělat si od základu své vlastní CMS, utopit v tom mega+, pak to celé zahodit a smířit se s WordPressem“. Až se někdo budete umět vrátit v čase šest let zpátky, tak mi prosím dejte tenhle rozhovor přečíst. Ale já bych tomu tehdy stejně nevěřil.

Pociťuješ nějak nárůst využívání WordPressu mezi svými zákazníky?

Popravdě nijak významně. Když jsem říkal, že pro spoustu typů webů je WordPress jasná volba, tak přesto stále zbývá hodně případů, na které se spíš nebo vůbec nehodí. A my tím, co děláme a kam Medio směřujeme, se víc potkáváme právě s takovými projekty, pro které se už vyplatí postavit si custom web, e-shop či aplikaci od začátku zcela po svém.

Má podle tebe WordPress nějaká pozitiva? Pokud ano, jaká?

V první řadě rozhodně jednoduchost a rychlost vývoje celého webu. Má připravenou základní kostru, framework, administraci, zdokumentovaný systém pluginů, hromady dostupných rozšíření či šablon. V druhé řadě pak průběžný velice aktivní vývoj, průběžné aktualizace a záplatování nalezených děr. Ve třetí řadě pak díky jeho rozšířenosti a oblibě je výrazně snadnější předání správy webu mezi jednotlivými vývojáři. Klientovi, který si nad tím něco postaví, až tak moc nehrozí, že mu za rok zůstane v ruce proprietární neudržovaný rozpadlý systém, kde nikdo neví, co s tím.

Co ti naopak na WordPressu vadí nebo tě od něj odrazuje?

Hrozivý kód postavený na globálních funkcích a proměnných, s nekonzistentním API nebo názvoslovím. Strašlivá aplikační architektura celého návrhu. WordPress je pro mě symbolem klasického péhápéčkovského bastlení. K čemuž teda historicky vedl celý jazyk, než se PHPčkaři začali pokoušet udělat si z PHPčka Javu. V poslední době se to nejspíš na mnoha místech citelně zlepšuje, ale tohle v něm zůstane zabudované navždy.

Každý, kdo je zvyklý na čistý kód a jasný aplikační návrh, se u WordPressu oklepe. Ale je to prostě celé rychlé a snadné, a to u mě už dneska jako argument dost vyhrává. Takže nadechnout se, zavřít oči, ucpat nos, skočit do toho a snažit se nerozhlížet se moc kolem sebe.

Můžeš nám představit svou přednášku?

Ve své přednášce budu mluvit o datech, webové analytice a Google Analytics ve vztahu k webům postaveným na WordPressu. Samotné nasazení měřicího kódu je u nich totiž zpravidla triviální, je to otázkou instalace jednoho pluginu. A o to víc zajímavých věcí přichází potom. Jaká data se vlastně z webu do Google Analytics posílají a o co je lze snadno rozšířit, na co se pak ve výsledných reportech dívat a jak tomu celému vůbec rozumět.

WordCamp Praha 20. 2. 2016 is over. Check out the next edition!